Биткойнът - най-популярната криптовалута в света, отбеляза своя 10-годишен юбилей в края на миналата година. Виртуалната валута може да се похвали с редица успехи в пътя си към масова легитимация, но засега по всичко личи, че няма как да стане комерсиално платежно средство без официална регулация.

Призиви за регулация се надигат в Европейския съюз, докато на пазара в САЩ вече има множество примери за търсене на благословия от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Получаването на зелена светлина от щатския борсов регулатор ще даде нов импулс на биткойна – нещо, което инвеститорите чакат с нетърпение.

Засега обаче SEC не се решава на такава стъпка, отхвърляйки всеки от проектите, търсещи разрешение от регулатора, предава CNN. 

Комисията вече отхвърли плановете за създаване на борсово търгувани фондове (ETF) на база биткойн, дошли от Direxion, ProShares и Тайлър и Камерън Уинкълвос - близнаците, станали известни след съдебния си сблъсък с Марк Закърбъг относно оригиналната идея, стояща зад социалната мрежа Facebook.

През миналата седмица Bitwise Asset Management подаде документи в SEC за ETF, който да следи представянето на биткойн. Друга компания - Wilshire Phoenix, също внесе молба за фонд, който ще бъде съставен от смесица от биткойн, краткосрочни ДЦК и щатски долари.

Решението за друг ETF на база биткойн на взаимния фонд VanEck пък беше отложено. Причина за това е настоящото така наречено „затваряне” на правителството на САЩ, което принуждава SEC да работи с по-малко персонал.

Мат Хюгън, глобарен директор Проучвания в Bitwise Asset Management, смята, че SEC няма да бърза с одобряването на ETF-и на база активи, които все още се намират в процес на еволюция.

Той отбелязва, че регулаторът е имал същия подход към ETF-ите на база цената на златото за няколко години, преди да даде зелена светлина за множество от тях.

Близнаците Уинкълвос посочиха в интервю през тази седмица, че са съгласни с подхода на SEC и ще чакат години, ако трябва, докато бъде одобрен техният ETF.

Криптовалутите определено вървят ръка за ръка с доста поводи за предпазливост.

Цената на биткойна възлизаше на близо 20 хил. долара през декември 2017 г., като през миналата 2018 г. се срина до 3 650 долара. Спадът при виртуалната валута често бива сравняван с някои от най-значителните финансови сривове в историята.

„Биткойнът е спекулативен актив, който все още се намира в своето детство”, казва Джон Райдинг, икономист и съветник на Moeda, която използва блокчейн технологията, за да помогне на малките бизнеси да получат кредитиране.

По думите му, ще отнеме малко време, докато криптовалутата се отърси от проблемите си, но добрата новина е, че въпреки тях биткойнът все още е в играта.

Биткойн оптимистите като Хюгън мислят, че най-лошото вече е приключило. Свидетелства, че биткойнът може да излезе на комерсиалната сцена също не липсват.

През 2017 г. в Чикаго бяха пуснати биткойн фючърси, като по-късно през същата година гигантът Fidelity също пусна търговска платформа за биткойн и други криптовалути.

Джеф Гундлах от DoubleLine Capital също звучи позитивно. Според него цената на биткойна ще се вдигне по-късно през тази година до около 5 хил. долара за брой. Това не е близо до историческия максимум, но пък представлява 35% ръст спрямо настоящите нива.

Стабилна търговия и липса на волатилност в цената определено ще помогне на SEC да даде разрешение за финансовите продукти на база биткойн.

Други експерти обаче не са толкова оптимистично настроени.

„Не сме видели дъното при биткойна”, пише Марин Катуса, ръководител в Katusa Research.

„Дот-ком балонът в края на 1990-те години се случи по абсолютно същия начин. Стотици компании се впуснаха насред растящата вълна от инвеститорски настроения с цел да спечелят от истерията. Истерията може единствено да подкрепи оценката, но в крайна сметка, фундаментите си казват своето”, споделя той.

Истерията обаче често дава път и на страха. Драматични спадове могат да уплашат някои инвеститори завинаги.

Според Хюгън, трябва да се случат големи катаклизми на пазара на криптовалути, за да върне цената си биткойнът. Просто има прекалено много виртуални валути на пазара, но въпреки това биткойнът продължава да доминира пазарния дял.

„Повечето криптовалути са боклук и ще бъдат изхвърлени на сметището на историята. Колкото по-скоро, толкова по-добре”, казва Хюгън.