Професионална тайна е разкрил бившият съветски агент Юрий Кобаладзе.

Дългогодишният кадър на външната служба на КГБ е споделил своя опит как човек да консумира алкохол без да се напива. "Едно от най-ефикасните средства е класическото – не смесвайте. Почнали сте с водка – продължавайте с водка", е разказал той.

"Друг метод, преди да седнете на масата - вземете активиран въглен. Това помага за абсорбирането на алкохола и другите вредни съставки. Добре е въгленът да се комбинира и с разтворен във вода витамин С. Не повече от една чаша. Газираното дразни стомаха и улеснявана проникването на алкохола в организма", е посочил още ексагентът.

Кобаладзе е разказал и за чуждия опит. "Британските ми колеги се подготвяха с коктейл. Те смесваха олио, доматен сок, чаена лъжица коняк и жълтък, като слагаха сол и пипер. Агентите от Германия наблягаха на маринована риба с много лук, залята с киселомлечен продукт. Китайските разузнавачи разреждаха водката със зелен чай. Той съдържа антиоксиданти и помага за бързото изхвърляне на вредните съставки", е допълнил той.

Агентът на СССР във Великобритания  през 80-те е разбил и един мит. "Това, че КГБ е разработил някакви хапчета, които неутрализират въздействане на алкохола, е чиста проба измислица", категоричен е бил разузнавачът.