"МИ-6 (британското външно разузнаване) съжалява, че навремето помогна на Путин да дойде на власт“. това написа в. "Таймс", позовавайки се на бившия шеф на британското шпионско ведомство от 1999 до 2004 г. Сър Ричард Диърлав.

Вестникът сложи фразата и като заглавие на публикацията.Своите мисли Диърлав е изразил по време на изложение пред литературен фестивал в град Клайвдън. По неговите думи през 2000 г., в навечерието на президентските избори в Русия, към него с молба за помощ се обърнал високопоставен служител на КГБ.

Той помолил колегите си при визитата си в Санкт Петербург тогавашният британски премиер Тони Блеър да отиде на опера с Владимир Путин, за да гледат заедно премиерата на "Война и мир“ на Сергей Прокофиев.

"Достатъчно дълго обсъждахме в Лондон струва ли си Блеър да приема тази покана, но всички стигнаха до извода, че при тази необичайна и уникална ситуация следва отговорът да е положителен", каза Диърлав.

На въпрос съжалявали ли са впоследствие в службата за помощта, оказана от тях, при укрепване репутацията на Путин, бившият шеф на МИ-6 отговорил: "Разбира се, съжаляваме, и то много сериозно. Все пак имайте предвид, че в този период нашите отношения с Русия бяха позитивни. Едва по-късно започнаха да се появяват дребни търкания, които по-късно прераснаха в големи разногласия".

Диърлав допълнил, че не иска да нарича "разузнавач" Путин, който в миналото е бил офицер от КГБ, "защото това е благородна професия“. А опита за убийството на Сергей Скрипал бившият шеф на МИ-6 обяснява с "кризата“, която преживява руското външно разузнаване.

"Интегрирането на Русия в западната делова инфраструктура значително облекчи събирането на информация за Русия – значително се увеличи достъпът до влиятелни руснаци, и се появиха несъществували преди възможности".

"Защо му е на Путин – ако е бил той – да дава разпореждане за отстраняването на Скрипал?", си задава реторичен въпрос Диърлав и си отговаря: "Това, както ми се струва, отразява криза в Русия. Проникването на западното разузнаване след разпадането на СССР се оказа дотолкова съществено, че сега те всячески се опитват да прекъснат всички канали за изтичане на информация. И този опит за убийство следва да се възприема като сигнал, че ако решиш да работиш за западно разузнаване, никога няма да избегнеш възмездие".

Диърлъв се спря и на други горещи теми, свързани с Русия. Бившият шеф на британското разузнаване изрази съмнение, че Русия "е способна да промени“ резултата на изборите в САЩ през 2016 г., макар че не изключи намесата на Москва.

Той също така изрази скептично отношение във връзка с предположенията, че Русия се е намесила в референдума за Брекзит. Диърлав изрази несъгласие с предположенията, че руснаците манипулират американския президент Доналд Тръмп.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!