Кандидатурата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ може да саботира помощта за Украйна във войната и да доведе Киев до капитулация. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за Politico.

Според Расмусен, политиката на Тръмп, който многократно е подкрепял проруската реторика по отношение на Украйна, би означавала "капитулация".

Той говори за опасенията, че като спечели номинацията на републиканците, Тръмп може да унищожи двупартийния фронт в полза на Украйна, тъй като бившият президент на САЩ многократно е хвалил Путин като умен стратег в първите дни на войната и е изказвал предположения, че Киев е трябвало да се съгласи да даде на Русия своите територии.

"Наричам възможността Тръмп да управлява геополитическа катастрофа, тъй като влиянието му в кампанията би било опустошително. Това би доближило ужасните му идеи до мейнстрийма и би затруднило получаването на подкрепа от Конгреса за войната в Украйна", казва Расмусен.

Бившият генерален секретар на НАТО подчертава, че според последните проучвания на общественото мнение в САЩ се забелязва осезаемо отслабване на подкрепата за Украйна и участието на Тръмп в изборите може допълнително да изостри този процес.

„Простият факт, че мислите му са насочени към определен сегмент от американската общественост, може да тласне политиката на САЩ в неправилна посока“, казва Расмусен.

В материала се отбелязва още, че в надпреварата на републиканците има само няколко кандидати, които според Расмусен са по-подходящи за запазване на ценностите на глобалното лидерство на САЩ.

Най-подходящите може да са Майк Пенс, бивш вицепрезидент на САЩ, който призова за активна помощ на Украйна и заклейми „апологетите“ на Русия в собствената му партия, както и Ники Хейли, бивш посланик в ООН, която подкрепи предоставянето на Украйна на всички оръжия, от които се нуждае.

„Наистина се надявам, че републиканците, не само от европейска гледна точка, но и от глобална гледна точка, ще номинират кандидат, който е много по-привързан към американското глобално лидерство от Тръмп и тръмпистите“, подчертава бившият секретар на НАТО.

Трябва да се отбележи, че Андерс Фог Расмусен е един от съветниците на украинските власти и той наскоро дойде във Вашингтон, за да се срещне с членове на Конгреса и представители на администрацията на Джо Байдън, за да лобира за увеличаване на доставките на тежки оръжия за подпомагане на Украйна и предоставянето й на дългосрочни гаранции за сигурност.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук