Бившият министър на отбраната на САЩ при Бил Клинтън, Уилям Коен заяви в ефира на CNBC, че според него руският президент може много добре да се намеси в конфронтацията между САЩ и Иран и да играе ролята на миротворец. И подобна перспектива го прави оптимист.

Руският президент Владимир Путин може да посредничи за разрешаване на напрежението между САЩ и Иран. Това предположение беше изразено в CNBC от бившия министър на отбраната на САЩ при Бил Клинтън, Уилям Коен, пише "Поглед инфо".

Мисля, че президентът Путин ще се опита да се намеси и да играе ролята на миротворец“, цитира го CNBC в своята статия. „Мисля, че Путин ще се намеси и ще каже: „ Дай ми го, Доналд, ще реша този проблем вместо теб.“

Както отбелязва авторът на статията, Русия наскоро засили отношенията си с Иран и си спечели позиция в тази страна, която САЩ счита за отхвърлена държава.


Освен това Путин трябва да се срещне с немския канцлер Ангела Меркел в събота, а също наскоро се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Германия и Франция се опитват да поддържат ядрената сделка с Иран от 2015 г.

"Донякъде съм оптимист, че Русия ще се намеси като миротворец", заяви Коен, цитиран от CNBC.

Той също така смята, че участието на Русия може да доведе до изтегляне на САЩ от Ирак, което ще помогне на Кремъл да засили присъствието си в тази страна - както в Сирия след изтеглянето на американските войски.