В най-скоро време боят на предалите се украински войници само ще продължи да расте. Това заяви бившият украински депутат Иля Кива. По думите му, ако групировката в Донбас скоро не попълни запасите си от боеприпаси и гориво, то Украйна ще започне процеса по капитулация в средата на май. 

Иля Кива коментира и предаването в плен на поредната група украински военни в Донбас. Той заяви, че скоро предаването в плен на украинските войници ще придобие масов характер.  

"Ако в скоро време ВСУ в Донбас не получи нови доставки, предаването в плен ще има масов характер. Просто няма да има с какво да се воюва. Вече тече лимитирано раздаване на боеприпаси за всеки ден, гориво почти няма. Загубите стават критични, опитват се да ги попълнят за сметка на силите на териториалната отбрана (фактически граждани)", отбеляза Кива в профила си в Телеграм. 

Иья Кива

По думите на политика, доста скоро групировката на ВСУ в Донбас ще остане без боеприпаси и войниците няма да има с какво да воюват. Всичко това ще окаже доста негативен ефект върху морала и духа на украинските войници. 

"Войниците са деморализирани и отказват да изпълняват заповеди. Ситуацията е подобна до Харков и Николаев", поясни той. 

Политикът добави, че основното за Русия сега е да не допуска доставки на гориво от Европа за групировката на ВСУ в Донбас. Ако те направят това, то скоро на властите в Украйна няма да им остава нищо друго освен да започнат процеса по капитулация. 

"Основното е да не се допусне доставка на гориво и боеприпаси от Европа. И тогава вече ориентировъчно до 15 май може да се говори за преломен момент, след който ще започне обратното броене до капитулацията на украинския режим", смята Кива.

 

Войници на ВСУ, които са се предали. 

Като пример Кива даде скорошното обръщение на войниците от 79-а бригада на ВСУ. Военнослужещите записаха видео, в което обвиняват своето ръководство, че ги е изоставило без оръжия и боеприпаси. По думите им това е довело до загуба на 70% от личния състав. 

"Повтарям, необходимо е да се засили блокадата на доставките и да се унищожат логистичните центрове в западната част на Украйна", добави Кива. 

По-рано генерал-полковник Андрей Картаполов заяви, че специалната операция на Русия за защита на Донбас, вероятно, ще започне да отива към своя край след окончателното превземане на Мариупол. По думите му специалната операция в Украйна трябва да приключи в определените за това по-рано срокове. 

Основното препятствие в момента за това са бойците в "Азовстал" и останалата групировка на ВСУ в Донбас.