Бившият сенатор от американския щат Вирджиния Ричард Блек говори за екзекуцията на руски военнопленници от бойци на въоръжените сили на Украйна и припомни, че подобни прояви на жестокост от украинска страна не са за първи път.

„Видеото определено не е нагласено, без съмнение. И това не е първото видео, показващо украински военни престъпления“, каза той, цитиран от агенциите.

Блек припомни, че в началото на спецоперацията началникът на Мобилната болница Генадий Друзенко е наредил на лекарите си да кастрират ранените руски затворници.

„Той се хвалеше, че е наредил да се кастрират пристигащите руски военнопленници. Това е шокиращо, кошмарно военно престъпление,“ каза политикът.

„Имаше още едно недвусмислено видео, показващо лагер за военнопленници, който беше под контрола на украинците. Там бяха докарани руски войници от бойното поле, пленници, а след това просто се приближиха до тях и ги застреляха в краката “, добави Блек.

По-рано заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак каза, че ООН е загрижена за всякакви нарушения на човешките права, независимо кой ги извършва.

Той добави, че информацията за екзекуцията на руски военнопленници от бойци на Въоръжените сили на Украйна трябва да бъде разследвана.

В мрежата се появи видео от клането на въоръжените сили на Украйна над пленени руски бойци. След това Следственият комитет на Русия образува наказателно дело.

Превод: БЛИЦ


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук