Незачитането на Конституцията и законите в страната означава диктаторски режим. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод на встъпването в длъжност на председателя на парламента Талат Джафери.
„В демократичното общество, ако мнозинството не се базира на правото, това означава, че имаме диктаторски режим. Нито едно демократично правителство в света не може да бъде избрано чрез нарушаването на законите и правото. В самото начало това означава диктатура“, подчерта Груевски, цитиран от БГНЕС. 

„Талат Джафери влезе в кабинета на председателя на парламента чрез тотално нарушаване на Конституцията, законите и правилника за работа на НС. Всичко, което той ще взима като решение в бъдеще и ще се подписва ще бъде като изсъхнало дърво. То ще бъде резултат от диктаторския начин, по който е избран председателят на парламента... Много диктаторски режими са били признати от демократични системи по света по една или друга причина“, добави бившият премиер.

„Това няма да промени картината още по-малко, че са имали мнозинство, за което няма никакви документи, стенограми, записи и протоколи“. „Всъщност това ще остане като противоконституционен акт“, категоричен е Груевски.

Днес Талат Джафери започна да изпълнява функциите на председател на парламента. При влизането си в кабинета едно от първите неща, което направи бе да сложи албанското знаме на бюрото си. Джафери, който е депутат от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, бе избран за председател на парламента на 27-ми април с гласовете на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и с тези от албанските формации. ВМРО-ДПМНЕ определя избора като "незаконен, противоконституционен и в нарушение на правилника за работа на парламента".

След избора на Джафери част от протестиращите на площада пред Народното събрание нахлуха в сградата на парламента и се стигна до сбиване. Над 100 души бяха ранени - депутати, служители от администрацията на парламента, журналисти, както и полицаи. Нахлуването стана, след като депутатите от Социалдемократическия съюз и тези от албанските формации избраха Талат Джафери за председател на парламента.