"Румъния", "Европа" и "Благодарим ти, България"! Това бяха част от надписите прожектирани снощи от протестиращите в Букурещ на фасадите на правителствената и на околните сгради в центъра на румънската столица. Барабани, вувузели и свирки създаваха доста шумна атмосфера на "Площада на победата", където се събраха повече от 200 хиляди души. Блокираха дори клетките на мобилните оператори.
Точно в 21 часа всички протестиращи осветиха площада с мобилните си телефони, като така показаха, че искат светло бъдеще за страната си.

Всички на площада настояваха за оставка на правителството на социалдемократите, въпреки че спорното му постановление за отмяна на някои антикорупционни мерки беше отменено по-рано през деня, информира БНР.

Вместо премиерът Сорин Гриндяну да обяви лично решението, то беше обнародвано с писмено съобщение. Освен това Гриндяну иска обсъждане на спорните моменти в него в парламента и в гражданското общество. По-късно вечерта той заяви, че би се съобразил с исканията да подаде оставка, само ако парламентът му гласува недоверие.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня даде да се разбере, че вместо да подадат оставка управляващите най-вероятно ще превърнат правосъдния министър Флорин Йордаке в изкупителна жертва. Драгня заяви, че премиерът Гриндяну ще трябва да реши дали да остави Йордаке на поста му.

За демонстрации на привърженици на правителството съобщиха информационните агенции. Една от тях беше пред президентството, където възрастни жени настояха за оставка на президента Клаус Йоханис, който застана на страната на антиправителствените протести:
Аз съм гласувала за социалдемократите, за тяхната идея и за програмата им, която облагодетелства 80 на сто от румънското население. Не съм гласувала за други.

Франс прес цитира оценки на румънски телевизионни канали, според които най-малко половин милион души в цяла Румъния са протестирали снощи срещу правителството. В Букурещ броят им се изчислява между 200 хиляди и 300 хиляди, в Тимишоара - около 40 хиляди, а в Клуж-Напока - 45 хиляди.