Българи, посетили нощния клуб „Рейна“, са потресени как е възможно да се стигне до разстрела на 39 души при сериозната охрана и детекторите за оръжие на входа на заведението, пише "Монитор". "Боже Господи! Само като си помисля, че преди 20 дни бях там и че това е най-престижният клуб, разположен на брега на Босфора, посещаван от всички световни знаменитости, когато са в Истанбул, със строга охрана и детектори, просто не искам да повярвам, че това се е случило...", споделя Мария Михайлова в социалните мрежи.
"Бог да прости мъртвите, а ранените да се оправят без последствия за здравето им!", добавят във форумите.

Илияна Захариева и Тодор Людмилов, били по времето на атентата в съседен клуб - "Улуз": Загрижени приятели ми писаха, че имало атентат тази нощ в известен клуб в Истанбул... не е нашият. Искрени съболезнования за загиналите и ранените."

"Рейна" в Истанбул е мегапопулярно място и съм бил поне три пъти там миналата година. Все едно да четем (да не дава Господ) "Нападнат е PM в София, 40 убити...", споделя Андрей Бъчваров.

Ранената българска гражданка е от семейство на изселници и е с турски имена, но властите не ги съобщават официално. Животът на пострадалата българска гражданка по време на стрелбата в заведението в Истанбул е вън от опасност. Това обясни външният министър в оставка Даниел Митов.

"Засега състоянието й остава стабилно, но тя все още се намира в интензивното отделение на болницата в града. Направена й е операция, като куршумът е засегнал белия дроб и гръбначния стълб. Все още не е ясно как се е оказала между куршумите. В момента е в съзнание и е комуникативна. До този момент имаме уверение от страна на турските власти, че няма данни за други пострадали български граждани", пише още Митов.

Втората българка, за която имаше опасения, че е пострадала при атентата в клуб „Рейна“ в Истанбул, е открита жива и здрава, съобщиха от Министерството на външните работи. По-рано през деня посланикът на България в Турция Надежда Нейнски обяви, че има сигнал, че се издирва и друга наша сънародничка, която също е празнувала в клуб „Рейна".

В същото време "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в новогодишната нощ в Истанбул, при което бяха убити 39 души, а 69 са ранени, сред които и една българска гражданка. В изявление на групировката, цитирано от Ройтерс, се заявява, че героичен воин на халифата е нанесъл удар по най-популярните нощни клубове, където християните са отбелязвали своя вероотстъпнически празник.

Турските власти продължават мащабната операция за издирване на атентатора. Те смятат, че той може да е от Централна Азия, появиха се предположения, че е от Узбекистан или Киргизстан, пише БНР, като се позовава на в. "Хюриет". Според разследващи е възможно нападателят да е свързан с терористичната клетка, извършила тройния атентат на летището в Истанбул през лятото, в който загинаха 47 души и който беше приписан на "Ислямска държава".