Изслушване на причината за смъртта на Джордж Лоу, 22-годишният британец, намушкан през август 2016 г. в Агия Напа, се проведе в петък в съда в Паралими, Кипър, пише CyprusMail. Не е определена дата за съдията да издаде решението си.

На заседанието присъстваха и родителите на 22-годишната жертва Мартин и Хелън Лоу, от Дартфорд, Кент, които отлетяха за Кипър за разследването.

Съдията, който следи разследването, е поискал доказателствата и други материали, които полицаите са събрали по случая.

Полицейски източник съобщи на CyprusMail, че са подали това, което съдията е поискал, и че от него се очаква да издаде констатациите си скоро.
Разследването е стандартна процедура, за да се определи причината за смъртта на човек.

Родителите на жертвата казаха пред BBC News преди отпътуването си за Кипър, че има много въпроси за това как той е умрял.

"Всичко, което знаем, е, че Джордж е намушкан и той е починал от тези наранявания", каза Хелън Лоу.  Не знаем подробности, но мисля, че трябва да ги чуем, за да ни помогнат.

Фактът, че бе необходимо повече от две години, за да се извърши процедурата по отношение на смъртта на Лоу, според полицейския източник, е нещо нормално, тъй като те първо трябвало да изчерпят всичките възможности да намерят заподозрените.

Двамата заподозрени, Мехмед Акпинар и Ахмед Салих, избягаха на север непосредствено след пробождането и по-късно бяха заловени в Кирения от кипърската турска полиция и бяха заведени пред съд в Северна Никозия за съдебно заседание, което не беше насочено към убийството, а за преминаване на военна зона. Това е процедура, наложена към хора, които преминават на север по начин, различен от минаването през контролен пункт.
Акпинар беше осъден на три седмици и освободен в Турция.

Салих е бил съден за некаконно влизане и пътуване с фалшив документ за самоличност, а след изтърпяване на 10-месечна присъда е отведен в Турция и освободен, вместо да бъде депортиран в България. Единият е турчин с кюрдски произход, а другият е български турчин. Оттогава и двамата са на свобода. Вярва се, че са в Турция.

Ситуацията е мобилизирала много хора в Обединеното кралство, включително приятели на семейство Лоу политици, сред които  и бившият  британски външен министър Борис Джонсън, който повдигна въпроса за отказване на натиск върху Северен Кипър да предаде двамата заподозрени.

Семейството също е подало петиция до парламентите на Обединеното кралство и ЕС, както и до министър-председателя на Великобритания Тереза ​​Май и Джонсън, като ги приканва да окажат натиск върху Турция да предаде двамата обвинени мъже да бъдат съдени за убийство и опит за убийство.

Лоу, на 22 г., е бил нападнат и убит в ранните часове на 14 август 2016 г., когато човек, с когото имал кратко пререкание след няколко минути, се върнал с приятел и го намушкал заедно с приятеля му Бен Баркър близо до оживения площад на Агия Напа.

Той починал от рана във врата, която прерязала артерия. Баркър, който бил намушкат четири пъти в гърба, оцелял.

Превод: БЛИЦ