Правителството в Италия ще започне поетапно разхлабване на мерките в страната, въведени заради пандемията от COVID-19. Идеята е първоначално да бъдат отворени парковете за разходки на семейства на 4 май, да се подновят индивидуалните тренировки на спортистите, както и част от индустриалната дейност.

На 18 май се очаква да отворят книжарници, музеи, а спортистите да възобновят груповите тренировки. Към премиера на страната Джузепе Конте бяха отправени някои остри критики относно смекчаването на ограниченията."Малко по-спокойно е. Почти нищо не работи. Близо 2 месеца сме в тотална изолация", каза българката Полина Маврова, която живее в Бергамо. 

Според нея разхлабването на мерките по указания от Конте начин ще внесе минимални промени в живота на гражданите.

"Новото за нас е, че ще ни бъде позволено да излизаме на разходки в парка, на индивидуален спорт малко по-далеч от 300 метра от собственото жилище.

Ще може да се ходи до роднините, но само в твоя регион. Бе прието малко с насмешка, защото не много се променя.

Част от бизнеса ще стартира поетапно, но по-голямата част от хората ще си останем вкъщи", посочи Маврова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ положението все още е опасно и няма недоволство сред италианците. 

"С леко притеснение се приема може би, защото все още има страшно много заразени на ден. Новите мерки поетапно ще бъдат опитани, да съжителстваме с вируса. Но в никакъв случай не се говори за отхлабване, за връщане към живота, защото още е много рано и може да се влошат за дни нещата", допълни сънародничката ни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!