Вече не ни се шегува. Военни камиони извозват ковчези от Бергамо в други райони на Италия, гробището е пълно, липсват камери за кремиране...

475 жертви за един ден, сред които мъже на 32 и 38 години. Така започва постът, който пловдивчанката Лучия Велева, съпруга на министъра на културата на Италия, публикува в профила си във Фейсбук.

Нашата сънародничка описва покъртителната картина в страната, но въпреки ужаса и множеството жертва от епидемията не губи надежда за бъдещето, пише "Трафик".  

Италия счупи световния рекорд по починали за ден: Военни камиони превозват трупове ВИДЕО

Ето как продължава емоционалният й разказ:

"Не ме радват “добрите” новини. Кой каза, че добра новина е, че Италия е най-засегната страна в Европа, защото има най-възрастно население? Коя е следваща? Дали в България хората се смятат за недосегаеми от Covid-19, защото е страна с най-кратка продължителност на живот в ЕС?

Дали е важно да говорим за PR уменията на кризисния щаб в България, теориите за комплот, риска от икономически загуби.... или на първо място да предотвратим трагедии, като тази в Бергамо.

В много градове в Италия хората се борят срещу изолацията с музика, песни и танци по балконите. Чудесно! По-добре по балконите отколкото по кафенетата.

В Бергамо хората не пеят, а плачат. Слагат свещи на прозорците за свой близък, роднина, приятел загубил битката с вируса, с който не са могли да се сбогуват. Жертвите на Covid 19 умират сами пред очите на изтощени медици.

Италия ще се справи. Защото хората в Италия не правят полемики и приемат все по-сериозните ограничения, наложени от правителството.

Защото "Италия е като онова момиче, което има най-много таланти от всички, тя е тази, която превъзхожда другите, защото се е родила красива, по-красива от всички останали. Италия е гениална, тя има ръцете на фея, тя измисля хиляди неща, защото е пълна с ресурси.

Тя умее да говори за история, за морето, за планините, за храната, за доброто вино, за диалектите, за художниците, за скулпторите, за писателите, за върховните постижения в науката, няма нищо, което тя да не знае. И когато това красиво и талантливо момиче се спъне и падне, публиката на губещите се радва....

Но Италия е момиче с обувки с ток 12, очевидно направени в Италия, с които никой не може да върви по-добре от нея ... изчакайте да се изправи отново." – eмоционално изказване на белгийка.

Всички с нетърпение очакваме Италия да се изправи на крака с най-елегантните си обувки с ток 12. По-красива, по-силна и по-жизнена от всякога".