2 млн. ваксинирани в Израел само за 4 седмици. Амбициозно начинание, което по план трябва да завърши през март. Началото - 19 декември - премиерът Бенямин Нетаняху пръв си постави ваксина в телевизионен ефир.

"Докато идвах насам си мислех са взички деца, които скоро ще могат да прегърнат бабите и дядовците си. Да го направят истински, а не по ЗУУМ.

Ще можем да гледаме футбол, да отворим страната, да я възстановим и да се върнем към нормалния живот, който толкова ни липсва. Ако сме единни в това, ще победим вируса по-бързо от очакваното", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, предава БНТ.

Снимка: БГНЕС

Българката Рина Бакалов и цялото и семейство също са сред ваксинираните в Израел. След седмица ще им бъде поставена и втора ваксина.

"Да, преди 10 дни се ваксинирахме и аз, и цялото ми семейство. И сме в очакване на 25-ти да ни бъде поставена и втората.

3 и 4 минути сме чакали, като след ваксината трябваше още 15 минути да останем, за да видят дали имаме някакви странични ефекти", разказа българката в Израел Рина Бакалов.

Израел има договорка със СЗО да споделя данните, получени след масовата ваксинация на населението.

Според експерти този бърз процес по имунизация на 60-70% от населението на една държава, би дал много яснота относно това какво да очакват останалите държави по света - както за евентуалните странични ефекти от препратите, така и за така желания "стаден имунитет".

"Ние сме в 3 различни възрастови групи. Никой от нас не почувства абсолютно нищо", каза Рина Бакалов.

Но за да станеш шампион по ваксинации, трябва първо да се снабдиш с ваксини. Още през лятото, когато Пфайзер и Модерна съобщиха, че имат ефективни ваксини, Израел поръча 8 милиона от първия препарат и още 6 млн. от втората.

Това, обаче имаше и своята цена. И по-точно - двойна на тази, която ЕС ще плати на Пфайзер и Модерна."Приемаме, че това е било някакъв политически акт от правителстовото - да сме първата държава, да сме най-бързо ваксинираните. Но дори хората, които не харесват правителството, сме много благодарни, че всичко това се случва", каза българката в Израел.

А веднъж доставени, ваксините се разпределят между 4-те здравни каси в страната. Хората там имат право сами да изберат къде да се осигуряват, а конкуренцията между касите води и до повишено качество на здравеопазването. Разкриват се стотици центрове за ваксинация, включително на паркинги и стадиони.

"Първо се започна разбира се от лекарите, медицински сестри и целият персонал, който работи по болниците", каза Рина Бакалов.

След като приключва имунизацията на здравни работници, всички над 60 години получават право да се запишат в списък за ваксина.

Поради изискването ваксината да се съхранява при минусови градуси и краткия срок, в който трябва да бъде използвана след като бъде извадена от камерата, почти ежедневно ваксина получават и хора извън рисковите групи, които чакат в центровете за имунизация.

"Няма да има проблем до март да бъдат ваксинирани 5 млн. Има желаещи и вярваме във ваксината много", каза Рина.

Както в други части на света, така и в Израел овладяването на пандемията се превърна в инструмент за политическа употреба. През март в страната ще се проведат избори и надеждата на Нетаняху, е че ще засили подкрепата си след масовата ваксинация.

"Смятам, че всеки държавник трябва точно така да подходи - да се погрижи първо за здравето на хората в държавата. Какво ще се случи на изборите предстои да видим, но не мисля, че тгова ще му подсигури още един мандат", каза българката в Израел.

Управляващите бяха критикувани за несправяне със заразата, за твърде мек подход в началото на пандемията и това, че различни лобита оказват влияние върху решенията на държавно равнище.

"Тези три пълни затваряния на страната не бяха за всички. И това е една от грешките на това правителство, че се съобразяваше с всички и с крайнорелигиозните, които отказваха да се подчинят на този локдаун, защото за тях е по-важно да се ходи в синаногигите, да правят сватби, погребения и кръщенета, на които са много хора.

И това е една от грешките на това правителство", каза Рина Бакалов

В четвъртък ваксина беше поставена на 2-милионният човек. В случая - 22-годишно момиче. Оптимизъм има както сред гражданите, така и сред управляващите.

"Без съмнение, вече виждаме светлина в края на тунела. Ако продължаваме да следваме имунизационния си план и спазваме мерките срещу заразата, ще се превърнем в първата държава, оставила зад гърба си пандемията", каза премиерът Нетаняху.