Двама български граждани, обвинени в заговор за извършване на високотехнологични престъпления бяха задържани за постоянно в ареста.

Съдия Анабел Родригес от Съдебната служба на Сантяго Родригес в Доминикнската република постанови мярката за принуда на Данаил Дамов Константинов и Николай Овсанов Харатунян. 

Те бяха арестувани in flagrante delicto на 11 май, когато се опитаха да нарушат банкомат на финансова единица от община Villa Los Almácigos.

Съдът разпореди изпълнението на задържането в обществения затвор на тази провинция, пише Dominican Today.

В случая с искането за принудителна мярка от Държавното министерство обясняват, че бългрите са били посветени на улавянето на картови данни от банкомати и след това са използвали тази информация, за да осъществяват незаконен достъп и по този начин да извършват покупки и други транзакции.

Преди да бъдат арестувани, в банкомата са открити магнитни устройства, които позволяват клонирането на банкови карти, за които се предполага, че са тяхна собственост.

Прокуратурата на Сантяго Родригес, ръководена от своя ръководител Сумая Родригес Матиас, продължава да разширява разследванията, в които са получени повече от осемдесет доказателства, които ги свързват със случая.

Разследването се ръководи от прокурора Фрейки Перес.

Разследванията започнаха в резултат на жалба от засегнатата кооперация, която алармира властите, след като служителите й успяха да заснемат обвиняемите чрез изображения от видеокамера, когато се опитвали да ограбят банкомата.

При ареста от чужденците са иззети дебитни карти, а парите са в доминикански песо и български банкноти.

И двамата са транспортирани в автомобил, паркиран пред банкомата, в който при претърсване са иззети и различни доказателства.
Също така са иззети доказателства по време на претърсване по съдебен ред, извършено в студио, което те са наели в община Сан Игнасио де Сабанета, където са иззети компютри и мобилни телефони, наред с други устройства.

Държавното министерство е предоставило на случая правната квалификация на нарушение на членове 59, 60, 265, 266 и 379 от Наказателния кодекс на Доминикана, както и на Закон 53-07 за престъпления и престъпления с високи технологии, които санкционират, наред с други , клониране на устройства за достъп, незаконен достъп, използване на данни чрез незаконен достъп, измамни устройства, както и кражба чрез използване на високи технологии.

Превод: БЛИЦ