Френският президент Франсоа Оланд във вторник обвини сирийския си колега Башар ал-Асад, че е отговорен за „масово убийство“ след предполагаемата химическа атака, която уби най-малко 58 души в контролиран от бунтовниците град в Сирия, предава AFP, цитирана от Фокус.
„За пореден път режимът в Сирия ще отрече доказателствата за своята отговорност за това масово убийство“, заяви Оланд.

Атаката в град Хан Шейхун остави десетки души с респираторни проблеми и различни симптоми, включващи повръщане, загуба на съзнание и пяна на устата, информираха от Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания. Болница в града, в която лекарите се грижат за жертвите, също е била бомбардирана. Ударен е бил входът на сградата, което посипало чакъл върху докторите.

Насилието идва на фона на конференция на ЕС и ООН за бъдещето на Сирия в Брюксел и носи объркване в позициите на Вашингтон относно бъдещето на сирийския президент Башар Асад.

Нападението е станало в ранните часове на вторник в жилищна част на Хан Шейхун, когато военен самолет е извършил въздушни удари с „токсичен газ“.

Твърди се, че сред загиналите са и 11 деца, а поне 160 са ранените. Съобщава се за много хора, които умират дори след пристигането им в здравни заведения.