Журналистът на Bloomberg Сам Фасели изброи причините, които правят възможно доверието към руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V.

Както отбелязва Фасели, Русия със Sputnik V е един от петте производители на ваксини по отношение на броя на дозите, за които са подписани договори за предварителна поръчка.

Журналистът обърна внимание на факта, че Sputnik V е преминал третата фаза на клиничните изпитвания. Степента на ефикасност на ваксината, измерена на всеки междинен етап в анализа на данните, надвишава 90% и при трите случая. В същото време, по време на тестовете не е разкрит нито един случай на тежко протичане на заболяването.

Фасели също така отбеляза сътрудничеството на Русия с англо-шведската компания AstraZeneca за създаване на комбинирана ваксина срещу коронавирус, използвайки един от компонентите на ваксината Sputnik V и един от компонентите на ваксината AZD1222, разработена от AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.

„Всички тези факти заедно, въпреки липсата (на публикация в научни списания) на резултатите от фаза III клинични изпитвания, дават основание да се смята, че ваксината Sputnik V може да бъде толкова силен кандидат, колкото аналозите, разработени в западни лаборатории. 

Журналистът добави, че би предпочел да "язди" Sputnik V, вместо да "лети до златните звезди" на ваксината CoronaVac, създадена от китайската биофармацевтична компания SINOVAC.

Преди ден кореспондентът на The New York Times Андрю Крамер заяви, че е бил ваксиниран с руската ваксина Sputnik V. Според него политизирането на въпроса за разработването на ваксина срещу COVID-19 засенчи „добрите резултати от тестовете“ на „Sputnik V“, което „може да се нарече истинско постижение на руските учени“.

Припомняме, че през декември 2020 г. в Русия започна широкомащабна доброволна ваксинация срещу коронавирус. Както съобщи ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров, вече са произведени над 2 милиона дози от вътрешната ваксина Sputnik V. Повече от 1 милион руснаци са ваксинирани срещу коронавирус .