Въпреки че много световни държави бяха скептични по отношение на руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V, Латинска Америка не е сред тях, пише Bloomberg. Страни като Аржентина, Венецуела и Боливия, които са в тесни връзки с Москва, са одобрили ваксината за използване при извънредни ситуации, отбелязва агенцията, а също така са поръчали повече от 30 милиона дози от лекарството.

Разработената в Русия ваксина срещу COVID-19, наречена Sputnik V, е посрещната със скептицизъм от регулаторите по целия свят - но не и в Латинска Америка. Аржентина, Венецуела и сега Боливия - страни, водени от леви президенти с тесни връзки с Владимир Путин - одобриха ваксината за използване при извънредни ситуации.

Като цяло тези държави са поръчали повече от 30 милиона дози от лекарството, пише Bloomberg.

Миналия месец Аржентина стана първата държава извън бившия социалистически блок, заложила на руската ваксина. Междувременно правителствата на Никарагуа и Куба - също дългогодишни съюзници на Путин - заявиха, че Русия може да започне да произвежда ваксината в местните съоръжения.

В много страни регулаторите не са склонни да одобрят експедитивно руската ваксина, докато американските и европейските им партньори са по-предпочитани. Достоверността на Sputnik V, обяснява агенцията, е подкопана от бързото одобрение на ваксината в Русия, което се е случило още преди публикуването на научните данни.

В същото време клиничните изпитвания на лекарството се провеждат само в ограничен мащаб.

Междувременно Русия твърди, че подобна критика е само елемент от кампанията за дезинформация срещу Москва, докато самият руски лидер заяви, че собствената му дъщеря е била ваксинирана с ваксината.

Междувременно Министерството на здравеопазването на Аржентина съобщи, че по време на първите 39 599 ваксинации към 3 януари са наблюдавани 1088 нежелани реакции, включително треска и главоболие. Според Bloomberg повече от 15,6 милиона дози различни ваксини са приложени на пациенти в 37 страни.