Съединените американски щати ще се съсредоточат върху нарушаването на доставките на оръжия от Иран за Русия, които агресорът ще използва във войната срещу Украйна, а не върху възобновяването на ядрената сделка, пише УНИАН.

Според Bloomberg специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мъли отбеляза, че Техеран все още не се стреми да възобнови работата на ядрената сделка.

„Точно сега можем да направим разлика, като се опитаме да сдържим и прекъснем доставките на руски оръжия и се опитаме да подкрепим основните стремежи на иранския народ“, каза Мъли.

Изданието отбелязва, че Иран увеличава дейността си по обогатяване на уран и ограничава международното наблюдение. Миналия месец на среща на МААЕ страната беше осъдена за намеса в изследването на уранови частици, открити в няколко недекларирани обекта. Освен това Иран настоява за прекратяване на разследването на МААЕ като част от всяко подновяване на ядрената сделка, условие, което САЩ и съюзниците отхвърлят.

И въпреки че преговорите с Иран не бяха официално прекратени, всъщност те са замразени от края на август. Следователно Щатите са заинтересовани да концентрират всичките си усилия върху прекъсването на потенциалните доставки на оръжия от Иран за Русия.

Мали добави, че ако Иран изпрати балистични ракети на Русия или помогне за изграждането на капацитет за производство на оръжия, това би означавало, че Иран е „прекрачил друга линия“.

През есента Русия активно използва ирански дронове камикадзе за нанасяне на удари по Украйна. Последните седмици на ноември обаче окупаторите почти не пуснаха тези дронове.

Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Южните сили за сигурност и отбрана Наталия Гуменюк каза, че намаляването на използването на ирански безпилотни самолети камикадзе Shahed-136 от руснаците може да означава както края на запасите, така и промяна в тактиката за тяхното по-нататъшно използване.

Според съобщения в медиите Русия е платила на Иран 140 милиона евро в брой и е предала редица западни оръжия, пленени по време на войната, в замяна на дронове камикадзе. Британско и американско оръжие е влезло в Иран.

По-рано беше съобщено, че Руската федерация е сключила сделка с Иран за производство на дронове на руска територия. Отбелязва се, че Кремъл е постигнал споразумение с иранските власти да започне производство на стотици дронове на руска територия в началото на ноември.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук