Според Международната агенция по енергетика (IEA) приходите от петрол на Русия са нараснали с 50% през 2022 г.

Увеличението дойде въпреки факта, че търговските ограничения след нахлуването в Украйна принудиха много петролни рафинерии да откажат да го доставят.

Това съобщава Bloomberg, цитиран от руски медии.


През 2022 г. Москва печелела около 20 милиарда долара месечно от кумулативни продажби на петрол и петролни продукти (около 8 милиона барела на ден).

Сега доставките на руски петрол продължават въпреки факта, че Европейският съюз върви към забрана на неговия внос, а международни петролни компании като Shell и TotalEnergies SE обещаха да спрат да купуват от Руската федерация. Азия остава желаещ купувач, докато Китай и Индия взимат петрола, от който Европа вече не се нуждае.


Заедно с това намаляването на потока от руски петролни продукти - дизелово гориво, мазут и нафта - изострило напрежението на световните пазари. Запасите намаляват за седем последователни тримесечия, като запасите от така наречените средни дестилати сега са на най-ниското си ниво от 2008 г.

През април ЕС остана най-големият пазар за руски износ, който представлява 43% от износа на страната, според МАЕ.

Има обаче признаци, че устойчивостта на Русия започва да намалява.


Агенцията изчислява, че доставките са намалели с 1 милион барела на ден миналия месец и тази загуба може да се утрои през втората половина на годината. Санкциите на ЕС срещу руски държавни предприятия, включително Роснефт, ще влязат в сила на 15 май и блокът върви към пълна забрана на доставките.

„Ако бъде договорено, ново ембарго ще ускори преориентацията на търговските потоци, които вече са в ход и ще принуди руските петролни компании да затворят повече кладенци“, се казва в изявление на МАЕ.


По-рано руските медии съобщиха, че ЕС е решил да направи отстъпки в името на ембаргото върху петрола от Руската федерация.

Те пишат също, че през последните седмици Русия е увеличила доставките на петрол чрез сиви схеми за ключови клиенти, оспорвайки статута си на пария на световните енергийни пазари.


Превод: БЛИЦ