Американският стратегически петрол се изчерпва много по-бързо, отколкото се предполагаше, пише анализаторът на Bloomberg Хавиер Блас. САЩ започнаха да продават гориво от своите запаси в опит да задържат световните цени и, както казва Блас, станаха „последната надежда на барела", предава Труд.

Подобна стратегия обаче не може да продължи дълго: страната е изправена пред ситуация, в която ограничените ресурси се борят с безкрайно съкращавани доставки.

Само миналата година Белият дом продаде почти 115 милиона барела за съхранение, като продажбите нараснаха до рекордно високо ниво от почти един милион барела на ден от средата на май. Обемът на продадените запаси надвишава този, произвеждан от повечето от "средните" страни от ОПЕК, като Алжир или Ангола.

Ако темпът не се забави до октомври, когато САЩ планираха да спрат търговията, количеството петрол в резерва ще достигне най-ниското си ниво за последните 40 години - 358 милиона барела. За сравнение: преди година запасите възлизаха на 621 милиона барела, отбелязва авторът на материала. Спирането на продажбите обаче ще доведе до повишаване на цените.

Нещо повече, американските производители предпочитат суров петрол с високо съдържание на сяра, произведен от Русия, както и повечето страни от Близкия изток и Венецуела. Този вид представлява 85 процента от продажбите на резерви в САЩ само миналата година. Но сега правителството на САЩ започна да предлага на купувачите по-малко популярен сорт с ниско съдържание на сяра.

„Всеки барел е по-добър, отколкото изобщо без барели. Предвид тези факти, планираното пътуване на президента Джо Байдън до Саудитска Арабия следващия месец е много по-смислено. Тази страна, както и съседната й ОАЕ, произвеждат кисел суров петрол ", обяснява анализаторът решението на Щатите.

По-рано ръководителят на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че САЩ се интересуват руският петрол да продължи да навлиза на световните пазари, но в същото време Москва получава ограничена печалба от продажбата му.

През последните месеци цените на бензина в Съединените щати редовно стигат рекордни нива. Повишението на цените на горивата се случва на фона на покачващите се световни цени на петрола, въпреки опитите на Белия дом да противодейства на тази тенденция. Покачването на цените на горивата, което ускори инфлацията до 40-годишни връхни точки, се смята във Вашингтон като следствие от конфликта в Украйна.