Унгарските власти са блокирали съвместно изявление на Европейския съюз за издаването на заповедта за арест на руския президент Владимир Путин от Международния наказателен съд. Това пише "Блумбърг", като се позовава на източници.

Единственият появил се в понеделник документ е от министрите на правосъдието в подкрепа на МНС, но без подписа на Унгария.

Това е и причината върховният представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел да излезе с отделно изявление, че съюзът е обърнал внимание на решението и го възприемa като "начало на търсене на отговорност на руските лидери за престъпления и жестокости в Украйна, извършени по тяхна заповед, с тяхно разрешение или които те самите са извършили".

Според "Блумбърг" Унгария - която е противник и на разширяването на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна и иска сваляне на съществуващи - може да изрази позицията си на следващия Европейски съвет в Брюксел на 23-24 май. Тогава се очаква темата да присъства и в заключенията на съвета. Източниците на агенцията отбелязват, че някои държави призовават да се използват по-остри думи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук