"МНС няма инструменти за влияние - санкции, принуда. Той може само да изрази "дълбока загриженост". Този съд, за повече от 20 години от своята дейност и изразходвайки повече от 2 милиарда щатски долара, е осъдил само трима души! Голяма ефективност."

Що се отнася до новината, те казват, че Международният наказателен съд (МНС) е издал заповеди за арест на двама души, включително Владимир Путин, пише украинският Фокус.

МНС е структура, която за повече от 20 години от своята дейност и изразходване на повече от 2 милиарда щатски долара и трима осъдени през това време („отлична“ ефективност) инициира заповеди, които трудно могат да бъдат наречени по друг начин освен фалшиви.

Известно е, че Руската федерация не е подписала (по-точно оттеглила подписа) и не е ратифицирала Римския статут, правната основа за дейността на МНС. А това означава, че по примера на редица други държави, които също не са направили това, всякакви решения на МНС за Руската федерация (както между другото и за Беларус) нямат задължителна сила.

И задочно разглеждане на дела в МНС е забранено, пише украинският Фокус.

В МНС няма инструменти за въздействие (санкции, принуда и др.). Освен „дълбока загриженост“, разбира се. Плюс - реакцията на световната общественост, която е важна, но в случая не е определяща.

В края на краищата МНС е така нареченият договорен съд, тоест съд, чиито решения са валидни само за онези, които са поели такива задължения.

Освен това през годините е имало многократни случаи, при които дори държави-членки на Римския статут са игнорирали заповедите на МНС без отрицателни последици.

Освен това държавите, дори и да са ратифицирали Римския статут или да са се присъединили към него (като Украйна например), просто няма да имат право да задържат Путин - поради така наречения служебен имунитет - през цялото време, докато той е на длъжността си. А че той ще "царува" цял живот, едва ли някой се съмнява.

Що се отнася до задържането, честно казано, вероятността Украйна да задържи луския приезидент изглежда незначителна. Що се отнася до това как точно да се преследват Путин и други висши агресори, отговорът е очевиден – чрез специално създаден международен военен трибунал. Трибуналът, който за съжаление не е създаден тази година.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук