Хоконгската икономика отчита забавяне след над пет месеца политическа криза, но това не е попречило на един бизнесмен да плати близо един милион долара за паркомясто, предават световните агенции, цитирани от местни медии.

Тази огромна сума, платена от Джони Чъуан Шун Еъ, подчертава дълбоките финансови неравенства в хонконгското общество, където всеки пети живее под прага на бедността. Това допринесе за засилване на гнева на протестиращите.

Мястото за паркиране за 7,6 милиона хонконгски долара или 970 000 американски долара надвишава над трийсет пъти средната годишна заплата в Хонконг.

Паркомястото е разположено в "Центърът" (The Centre), петият най-висок небостъргач в града, който беше на заглавните страници на вестниците преди две години, когато беше продаден за рекордната сума от над 4,5 мииарда евро (5,15 милиарда долара).

Така се превърна в най-скъпата бизнес сграда в света. Тя принадлежеше на най-богатия бизнесмен в Хонконг Ли Ка Шън.

Компаниите за недвижими имоти, чиито акции поевтиняха през последните месеци, се оказват принудени да предлагат отстъпки за нови проекти и да намаляват наемите за офиси.

Растежът на икономиката тази година би трябвало да е между 0 и 1,0 процента, което е най-ниското равнище, регистрирано от 2009 година.

Пазарът на недвижими имоти в Хонконг се превърна в политически залог, докато цените значително нарастват, принуждавайки някои малки компании и търговски обекти да затварят врати заради твърде високите наеми.

В същото време жителите трудно успяват да намерят жилище на прилична цена.

Увеличението на цените на наемите за офис и жилищни помещения беше подхранено от притока на пари от китайски предприемачи, посочват местни агенции.