В навечерието на зимата и за да подсили кандидатурата си за преизбиране като президент на Русия Путин се опитва да даде нов тласък на войната в Украйна, отново нанася ракетни удари по Киев, удря по цивилни цели. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел.

Трябва да направим всичко Путин да не надделее, добави той.

По думите му Украйна води борба на два фронта - на бойното поле и по пътя към ЕС.

"Трябва да подкрепим Украйна, европейските държавни и правителствени ръководители трябва тази седмица да вземат важно решение", посочи той по повод очакванията Европейският съвет да подкрепи започването на присъединителни преговори с Киев.

"Освен военната помощ, трябва осигурим предсказуемо дългосрочно финансиране на Украйна. Време е да увеличим и ускорим помощта. Подкрепата ни трябва да бъде упорита, затова е необходимо да бъдем единни", каза Борел. По неговите думи е необходимо да се увеличи с пет милиарда евро бюджетът за европейската военна помощ за украинските сили.

Той допълни, че утре държавите от ЕС ще получат предложение как да се използват приходите от запорираното руско имущество по силата на европейските санкции. Борел отбеляза, че предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук