Британският премиер Борис Джонсън обеща откриването на нови 10 000 места в затворите в страната, както и разширяване на правата на полицаите да спират и претърсват подозрителни лица, предаде Ройтерс.

Мерките бяха обяснени като израз на решимостта на правителството да се бори с престъпността.

Опозицията обаче разкритикува намеренията на кабинета, специално за повечето права за полицейско претърсване, като ги определи като “рецепта за безредици”.

А коментатори определиха фокусирането на правителството върху законността и реда като сигнал за очаквани предсрочни парламентарни избори през есента и може би за безредици около казуса с Брекзит.

“Обявявам, че ще покажем ясно във всичките 43 полицейски района на Англия и Уелс, че полицията може и трябва да използва правомощията си да спира и претърсва подозрителни лица”, написа премиерът във в. “Мейл он сънди”.

Джонсън добави, че министърът на финансите Саджид Джавид се е съгласил да инвестира до 2,5 милиарда лири (3,01 милиарда долара) за създаването на 10 000 допълнителни места в затвори, чрез разширяване на настоящи и строителство на нови места за изтърпяване на присъди.

Според премиера тези мерки са необходими за борбата с престъпността и е трябвало отдавна да бъдат предприети.

Джонсън смята, че твърде много осъдени, извършили сериозни престъпления, излизат доста по-рано от затвора, отколкото би трябвало, и се обяви за по-строги наказания. “Искам престъпниците да се страхуват, а не обществото”, отсече премиерът.

Междувременно британският министър-председател прие поканата от ирландския си колега Лео Варадкар за среща, на която да бъде обсъден Брекзит, съобщи Ройтерс, като допълни, че датата се уточнява.