Невиждан ръст на заразените с коронавирус отчитат в Германия, Украйна и Русия. Правителството на Ангела Меркел ще въведе от понеделник нов пакет рестриктивни мерки.

От следващия ден - 3 ноември, в сила ще бъдат и редица нови забрани в Гърция, като полицейски час през нощта и задължително носене на маски на открито.


„Специалистите предупреждават, че новата вълна на пандемията ще заплаши издръжливостта на здравната ни система. Поради тази причина е време за политически решения“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Британският премиер Борис Джонсън обяви втори едномесечен локдаун на Острова от началото на пандемията.

Той се надява въвеждането през следващата седмица на едномесечна пълна карантина да спаси Великобритания по Коледа, когато се очакват да се вдигнат мерките.

Би Би Си съобщи тази сутрин, че е видяло правителствени документи, в които се казва, че се очаква много по-висок брой смътни случаи на Covid-19, отколкото през първата вълна на пандемията, ако не бъдат въведени спешно още ограничения.

Говори се за жертви от порядъка на 4000 души дневно и 85 000 през зимата. Така че очакванията са, най-вероятно още от понеделник, да бъде издадена нова наредба хората да останат по домовете си, като изключение ще бъде направено за училищата, колежите и университетите. Както и при предишната пълна карантина, само големите магазини, продаващи най-необходими стоки ще останат отворени.

Здравните и научните съветници на правителството отдавна призовават за налагане на пълна карантина. На среща на Даунинг стрийт късно снощи те са представили доказателства на Борис Джонсън за по-бързото разпространение на заразата от очакваното и са предупредили, че вече е крайно време за действие. На срещата са присъствали всички най-важни министри от кабинета на Джонсън.