Борис Джонсън, който съвсем доскоро беше външен министър на Великобритания, скандализира обществеността с изказванията си за бурките. По думите му, с облеклото си мюсюлманките приличали на „банкови обирджии“ и „пощенски кутии“, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Джонсън изрази мнението си чрез своята седмична колонка в британски вестник. Той критикува държавните режими, където мъжете потискат жените, и заяви, че мюсюлманските забрадки за покриване на лицето служат за тормоз над жените.
 
Той обаче, уточни, че не е съгласен с решението на Дания, която забрани покриването на лицето, защото се опасява, че това може да предизвика недоволство и да разпали радикализма.
 
Въпреки това Джонсън си навлече гнева на обществеността. Депутатът лейбърист Дейвид Лами предупреди, че Джонсън разпалва ислямофобия.
 
В статията си в „Дейли Телеграф“ Джонсън пише: „Ако кажете, че бурката е потисническа, тогава съм с вас. Ако кажете, че е странно и унизително да очаквате жените да покриват лицата си, тогава напълно съм съгласен, и само мога да добавя, че не мога да открия писано правило, което да оправдава тази практика в Корана. Ще отида и по-далеч и ще кажа, че е напълно нелепо хората да избират сами да ходят като пощенски кутии. И  напълно презирам всеки опит на което и да е, неизменно мъжко, правителство да подкрепя такова показване на „скромност“. Особено пък необичайните проповеди на президента на Чечения Рамзан Кадиров, който казал на мъжете в страната си да стрелят по жените си с пейнтбол куршуми, ако не покриват главите си“.
 
„Ако студентка се появи в училище или университет на лекция, изглеждайки като банков обирджия, тогава оторизираните лица трябва да имат право да разговарят с открити лица с тези, които искат да се обучават“, добавя той.

Превод и редакция: БЛИЦ