Великобритания продължава да настоява на позицията си във връзка с инцидента в Черно море от миналата седмица, като повтори че корабът на кралските военноморски сили се е придържал към международното право. „Британският боен кораб HMS Defender действаше в съответствие с международното право и извърши невинно преминаване през украински териториални води“, заяви в сряда говорителят на премиера Борис Джонсън, цитиран от Reuters, предаде "Фокус".

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че корабът е влязъл незаконно в териториалните води на Русия близо до Крим по-рано този месец, за да наблюдава подробно как ще реагират руските сили.

Помолен да отговори, говорителят на Джонсън каза: „Непрекъснато повтарям, че този кораб на Кралския флот извършви невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право“.

Трета световна война нямаше да избухне, дори ако Русия беше потопила британския разрушител Defender край бреговете на Крим в Черно море. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната „Пряка линия“ по-рано през деня.

„Вие казахте, че светът е на ръба на световна война. Разбира се, че не е. Дори да бяхме потопили този кораб, пак ще е трудно да си представим, че светът щеше бъде на ръба на трета световна война, защото тези, които предизвикаха инцидента знаят, че не могат да излязат победители от такава война“, увери Путин.

Ситуацията с британския миноносец Defender беше сложна провокация, допълни президентът.

„Това, разбира се, беше провокация, съвсем очевидно е. Какво искаха да покажат и какви цели се опитаха да постигнат тези провокатори? Първо, тя [провокацията] беше сложна и беше извършена не само от британците, но и от американците, тъй като „британецът“ влезе в нашите териториални води следобед и все още рано сутринта, в 07:30, американски стратегически разузнавателен самолет излетя от едно от военните летища на НАТО в Гърция, от Крит“, обясни Путин.