Руската армия извърши проверка на противовъздушната отбрана на полуостров Крим на фона на започналите вчера в Черно море учения на НАТО „Морски бриз 2021“.

В проверката са участвали около 20 летателни апарата, включително разузнавателни самолети Су-24МР, многоцелеви изтребители Су-27 и Су-30СМ, бомбардировачи Су-24М, вертолети Ми-8 и Ка-27, както и ракетни комплекси С-400 „Триумф“ и „Панцир“.

Авиацията е изпълнила задачата както на максимално отдалечено разстояние от радиолокационните станции, така и на свръхмалка височина, използвайки за прикритие релефа на местността. Това максимално е затруднило задачата на противовъздушната отбрана, се посочва в съобщение на руския Черноморски флот.

Вчера в акваторията на Черно море започнаха мащабните учения на НАТО „Морски бриз 2021“ с участието на 32 бойни кораба, 40 самолета и 5000 военнослужещи от 32 държави.

От руското посолство във Вашингтон призоваха Съединените щати и съюзниците им да се откажат от маневрите с аргумента, че те увеличават риска от непредвидени инциденти.

В същото време, както БЛИЦ писа стана ясно, че руските изтребители са "сплашвали в продължение на няколко часа" кораба на нидерландския военен флот "Евертсен" в Черно море.

Ведомството се оплака, че военните самолети са създали "опасна ситуация" за нидерландския екипаж.

"Това се случи миналия четвъртък, когато военният кораб беше на югоизток от Крим", се казва в изявление на Министерството на отбраната на Кралство Нидерландия.

Според изявлението изтребителите са "летели опасно ниско и близо" до кораба и "са били оборудвани с бомби и така наречените ракети въздух-земя, които са предназначени да атакуват цели от въздуха.

След "няколко часа сплашване" и "симулирани атаки", "Евертсен" започва да изпитва прекъсвания в работата на електронното оборудване, според ведомството. Нидерландското министерство на отбраната обвини Русия в нарушаване на правото на "свободно използване на открито море".

За първи път за проблеми с електрониката на кораби на НАТО при прелитане над тях на руски изтребители се заговори през пролетта на 2014 г. Тогава руски бомбардировач СУ-24 прелетя 12 пъти ниско над палубата на американския разрушител "Доналд Кук" в Черно море.

С какво оръжие СУ-24 вцепени от ужас моряците на "Доналд Кук" в Черно море

Както по-късно стана ясно тези опасни маневри не само блокирали електрониката на кораба, но и причинили тежък емоционален и психически стрес на десетки моряци, някои от които подадоха рапорти за уволнение.

Руското министерство на отбраната от своя страна излезе с обяснение за инцидента с нидерландски боен кораб в Черно море.

Според нидерландските власти фрегатата „Евертсен“ е била "тормозена" в продължение на часове от руски бойни самолети, докато плавала в международни води югоизточно от полуостров Крим.

Москва обясни, че е изпратила изтребители и бомбардировачи, за да попречат на фрегатата да влезе в руски териториални води, а самолетите ѝ са летели на безопасна дистанция от „Евертсен.

Друг инцидент, миналата сряда, предизвика дипломатически скандал между Москва и Лондон. Британският ескадрен миноносец „Дифендър“ премина край нос Фиолент, недалеч от Севастопол. Информационните агенции отбелязват, че НАТО не признава руския суверенитет над анексирания полуостров Крим.