Британският премиер Борис Джонсън обяви десетгодишен план за борба с престъпността. Част от мерките са свързани с борбата срещу разпространението на наркотици, като отнемане на паспорти и шофьорски книжки от нарушителите, предава bTV.

Новината за широкомащабния план съвпадна с друга, свързана с това, че председателят на долната камара на английския парламент Линдзи Хойл се е свързала с полицията след публикация в ежедневник, че в сградите на парламента се употребяват наркотични вещества.

Тестове с натривки за засичане на наркотици са открили следи от кокаин на 11 места, достъп до които имат само депутати, служители и акредитирани журналисти. Това е само един актуален пример за сериозността на проблема, който 10 годишният план на правителството трябава да реши. Миналата година полицията в Англия и Уелс е регистрира 175 000 престъпления с наркотици, което е ръст от 13%.

В Англия има повече от 300 000 пристрастени към хероина и крека, които са отговорни за почти половината от престъпленията, свързани с наркотици. Всеки трети в затвора е наркозависим.

Половината от всички убийства и половината от другите по-леки престъпления като кражби, кражби с взлом и грабеж, са свързани с наркотици. "Ние не просто изпращаме още 11 000 нови полицаи по улиците като част от нашия ангажимент да поставим още 20 000 полицаи в борбата с престъпността, но обявяваме още 300 милиона за справяне с бандите.

Само през последните няколко години в рамките на проекта ние се справихме с близо 1500 от мрежите за разпространение на наркотици. Нашата цел е да разкрием още около 2000 през следващите години" , заяви Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания. Преразглеждането на законите за престъпността ще включва по-строги присъди с лишаване от свобода за дилъри, полицейски час през нощта и забрани за пътуване, подобни на тези на футболните хулигани. 

Съгласно правителствените планове, лицата, заловени с наркотични вещества, ще бъдат насърчавани да преминат курсове за информираност от вредата на наркотиците, подобни на курсовете за информираност за карането с висока скорост.

По ирония на съдбата, часове преди публикацията за наличието на следи от кокаин дори в тоалетна в близост до парламнетрния кабинет на Джонсън, той още веднъж потвърди, че така трябва да се наказват онези, за които наркотиците като кокаина, са начин на живот.