Украински бежанци могат да бъдат изпратени в Руанда, ако пътуват до Обединеното кралство без разрешение. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Гардиън".

Той направи изявлението по време на посещение в столицата на Руанда Кигали.

Там, премиерът също така призова страните от НАТО и Г-7 да не се примиряват с "лош мир" в конфликта между Украйна и Русия, като заяви, че това ще доведе до ескалация от военната машина на Владимир Путин.

Преди това Джонсън каза, че перспективата украински бежанци да бъдат изпратени в Руанда по противоречивата правителствена схема, разкрита през април, "просто няма да се случи".

"Мисля, че даваме 130 000 визи на украинците и те имат поне два много добри маршрута за идване в тази страна. Но ако идвате тук нелегално, вие пречите на всички, които го правят законно. Това е лудост. Така че се опасявам, че отговорът е, предполагам, да, на теория това може да се случи. Но мисля, че е много малко вероятно.", каза той.

Припомняме, че плановете на Лондон да изпраща мигранти в Руанда срещнаха отпор. Първият полет бе спрян, а британските власти остро скастриха институции за превишаване на правата им. 

Европейският съд по правата на човека превиши правомощията си, блокирайки опита на Великобритания да депортира бежанци в Руанда тази седмица. Това заяви британският вицепремиер и министър на правосъдието Доминик Рааб. 

Той определи като неприемливи смъртните заплахи в социалните мрежи към адвокати по правата на човека. Министърът обаче заяви, че британският Закон за правата на човека е довел до "индустрия" от адвокати, насърчаващи "разтегливи тълкувания" на закона от името на своите клиенти.

Въпреки че в понеделник британският апелативен съд постанови, че първият полет за депортиране на мигранти за Руанда, организиран от британското Министерство на вътрешните работи, може да се осъществи на 14 юни, в крайна сметка той беше отменен, минути преди самолетът да отлети.

Късна намеса на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) доведе до нови предизвикателства в съдилищата на Обединеното кралство.

Решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.