Като кмет на Лондон, премиерът на Великобритания е заделил десетки хиляди лири от държавен фонд и е предоставил достъп към чуждестранни търговски представителства на своята приятелка - американската технологична предприемачка Дженифър Аркури, съобщава "The Insider".

Изданието отбелязва че от Даунинг стрийт отказват да коментират тези разкрития, но лейбъристите поискали от Джонсън да предостави пълно обяснение за средствата, предоставени за Аркури. 

По данни на медиите, през 2013 година компанията Arcuri Innotech е получила 10 хиляди лири като спонсорство от кметството на Лондон. Тогава Джонсън бил поканен като лектор на няколко мероприятия на организацията, а един път е участвал и във видеоконференция заедно с Аркури. 

Година по-късно приятелката му спечелила грант от 15 хиляди лири в рамките на правителствена програма за поощрение на чуздестранните бизнесмени във Великобритания. 

Макар и Аркури да се върна миналата година в САЩ, през 2019 г. компанията й Hacker House е спечелила грант от 100 хиляди лири в областта на програмирането, който е предназначен за поощряването на талантливи граждани на страната. 

Отговорният за тази схема департамент по-късно обяснил, че средствата били присъдени на компания, регистрирана във Великобритания. 

От разследването станало ясно, че в началото Аркури получила отказ да участва в две търговски сделки, защото бизнесът й не отговарял на критериите. След намесата на Джонсън била допусната. 

Превод БЛИЦ