Нов спор около преговорите за Брекзит. Великобритания е поискала от ЕС да запази в тайна британските предложения, пише Guardian. Британското правителство е заявило пред екипа на Европейската комисия, че трите "конфиденциални" документа, изпратени в четвъртък вечерта, не трябва да бъдат предоставяни на делегатите за Брекзит, които представляват 27-те страни членки на ЕС.

Източници в Брюксел коментират, че Комисията е заявила пред британския преговарящ екип, че всички страни членки трябва да получат достъп до предложенията, за да бъде направен анализ и разговорите да продължат напред.

Шест седмици преди Брекзит на 31 октомври в Брюксел са отчаяни от състоянието на разговорите. Последните идеи на "Даунинг стрийт" се разглеждат като същите.

Трите документа не обвързват британското правителство с конкретно политическо решение. Те предимно са свързани с въпроса за ирландската граница.

Дипломати от ЕС се оплакват, че ще бъде невъзможно за преговарящите да постигнат напредък, ако страните членки нямат възможността да анализират британските планове за замяна на предпазния механизъм за Ирландия.

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и британският министър за Брекзит Стивън Баркли постигнаха споразумение да продължат "техническите разговори", съобщават от Европейската комисия.