Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Украйна днес и утре. Той ще посети градовете Одеса и Болград. През втория ден на визитата си министър-председателят ще проведе среща с украинския президент Петро Порошенко. Заедно с него Борисов ще направи и инспекция на ремонтирания път М15 Одеса– Рени.

Министър-председателят ще участва в тържественото честване на 160-ата годишнина от създаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.

През юни правителството отпусна 150 хиляди лв. безвъзмездна финансова помощ на Болградската гимназия, тъй като тази година се навършват 160 години от основаването ѝ.

Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ е първата българска гимназия от Възраждането. Тя е създадена през 1858 г. от молдовския княз Никола Богориди.

Българите са третата етническа група в Одеса след украинците и румънците. В Одеска област има редица села, основани от българи. Такова е село Камчик, или по-известно сред местното население като Зоря. То е основано през 1831 г. Друго такова село е Димитровка, основано 10 години по-рано през 1821 г. Там българите са етносът, който заема второ място по численост, сочат данните от преброяването през 2001 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ