В интернет се появи видеоклип от специфично учение на екипажите на Миг-31. Свръхзвуковите височинни изтребители-прихващачи за далечни разстояния оперираха през нощта в стратосферата.

Снимките в Пермския край са предоставени от телевизионен канал “Звезда”. Както се съобщава в клипа, на тази надморска височина се появяват определени особености на самолетите, пише "Поглед инфо".

Марсел Юнусов, заместник-командир на полка по военно-политическата работа, обясни, че поради разредения въздух в стратосферата движението на изтребителя е по-плавно и инертно.

„В тази връзка пилотът се нуждае от по-плавни движения на кормилото и постоянен мониторинг на системите за работа на двигателя“, отбелязва той.

По време на отпътуването са проведени отборни операции като част от отряд от четири изтребителя. Пилотите е трябвало да "унищожат" условния враг, чиято роля е изиграна от друг МиГ-31. В същото време сухопътните сили за противовъздушна отбрана не помагат за издирването.


Пилотите знаят единствено приблизителните координати на „врага“ и го ловят, разчитайки единствено на въздушните радари. Въпреки това, екипажите изпълняват задачата.

Превод: В.Сергеев