Бразилска моделка, която стана снайперистка, сражаваща се в Украйна, почина от задушаване, когато попадна в капан в горящ бункер. За трагичния инцидент разкри опустошеното й семейство.

39-годишната Талита до Вале загинала при руски ракетен удар по град Харков на 30 юни, като смъртта й бе съобщена за първи път тази седмица.

Тео Родриго Виейра, нейният брат, разкри, че тя се е задушила до смърт, след като се е отделила от нейната група и  останала в пламтящия бункер. 

Тео каза: „Имаше последователни атаки и батальонът беше разделен. Талита отиде до бункера. Вече имаше пожар и бункерът бе блокиран с нея вътре. Приятелят й се върна, за да я спаси в интервала между бомбардировките и не оцеля. Тя умря от задушаване, не е улучена от шрапнел".

Той разкри, че Талита е родена в Рибейрао Прето, в южната част на Бразилия, но е живяла 30 години в регионалната столица Сао Пауло.

Тя е била модел и актриса в младостта си, преди да учи право, след което започнала да работи с благотворителни организации, помагащи за спасяването на животни.

По-късно в живота си тя придобива вкус към битките, пътувайки, за да се присъедини към кюрдските сили Пешмерга в Ирак, воюващи срещу ИДИЛ, които я обучават да стане снайперист.

Тео каза, че е отпътувала за Украйна само три седмици преди да загине.

Талита изпращала съобщения почти всеки ден от фронта, каза Тео, разкривайки, че тя работила едновременно като спасител и стрелец.

Тя също отговаряше за осигуряването на прикритие от настъпващите руски сили, каза той.

Тео добави: „Талита винаги е участвала в хуманитарни мисии с чуждестранния легион на някоя страна или тук, в Бразилия.

„Винаги е била трогната от чувството да спасява животни и хора. Сестра ми винаги е била миролюбива, истински прогресивна. Оръжията са част от контекст, война, но тя спаси животи, тя спаси животни. Тя никога не е насърчавала младите хора да хващат оръжие, беше спокоен човек."

Смъртта й влезе в заглавията, докато украинските сили продължават да водят кървавите битки с Русия на изток, като и двете страни понасят тежки загуби.

Армията на Путин бавно напредва по малък участък от фронтовата линия, след като превзе градовете Северодонецк и Лисичанск през последните 10 дни.