В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям. От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци.", пише dnes.bg. 

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."