Руските въоръжени сили са унищожили две модерни американски артилерийски системи HIMARS, както и два склада за боеприпаси в Източна Украйна, в които са се съхранявали ракети за тях, предадоха Ройтерс и БТА, цитирайки руското министерство на отбраната.

Системите и складовете са били разположени в село, южно от Краматорск, което се намира близо до фронтовата линия в Донецка област. 

„Високоточни ракети с въздушно изстрелване унищожиха две пускови установки на реактивната система за залпов огън HIMARS, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Ракетите са били изстреляни от самолети на руските Въздушно-космически сили. 

Руското министерство на отбраната разпространи и видеокадри от атаката. 

 

Генералният щаб на ВСУ обаче заяви, че информацията, разпространена от руското министерство на отбраната не отговаря на истината, а видеото е фалшиво.

„Ние подчертаваме, че това съобщение не е вярно и не е нищо повече от фалшиво“, се казва в изявление на украинските въоръжени сили.

„Ракетните системи HIMARS, осигурени от американски партньори, постоянно нанасят съкрушителени удари по стратегически важни цели на противника, което води до колосални загуби сред техниката, личния състав и поддръжката на окупационните сили. Доверявайте се само на доверени източници и вярвайте във въоръжените сили на Украйна“, се подчертава в съобщението на ВСУ, цитирано от украински медии.