Най-популярната версия за Неси се счита тази, която казва, че това е древен воден гущер. По-новите версии предполагат, че това може да е голяма змиорка. Биологът Хенри Бауер направи малко по-различно предположение.

Професорът изследва чудовище от шотландския Лох Нес от дълго време и най-накрая успя да установи какво точно може да бъде неуловимото чудовище. Бауер вярва, че в продължение на няколко века хората са се страхували от огромните праисторически костенурки, малък брой от които са оцелели в Лох Нес и до днес.

Професорът добави, че костенурките са могли да попаднат в езерото случайно, поради факта, че нивото на водата в този регион е било много по-високо. Когато водата спаднала, костенурките били хванати в капан. Но те успели да се адаптират към новите условия на живот.

Всеки знае, че морските костенурки, дори и днес, могат да достигнат много впечатляващи размери. В древни времена е имало дори гигантски индивиди. Версията за праисторическата костенурка изглежда на Бауер и някои други специалисти по-правдоподобна от историята на неизвестен воден динозавър.

Превод: БЛИЦ