Тайнственото създание, наричано от различните народи „Неси“, е своеобразна градска легенда и популярна туристическа атракция в Шотландия. В миналото е имало толкова много „срещи“ с подводното чудовище, че междувременно е създаден „Официален регистър на срещите“.

Туристическият гид Роналд Макензи записа най-новата „среща“ с Неси със сонарно оборудване по време на неотдавнашен круиз. Други ловци на чудовища, които редовно следят регистъра на срещите, твърдят, че това изображение предоставя "най-убедителното доказателство", че мистериозното създание съществува.


Срещата се е случила на място, където водата достига дълбочина 189 метра.

"Бяхме точно в средата на езерото Лох Нес. Сцената продължи около 10 секунди и никога през живота си не съм виждал подобно нещо. Беше дълго поне 10 метра", казва Макензи.

Той обаче не твърди с абсолютна сигурност, че яркото изображение на сонара е „хванало“ чудовище с дълъг врат, а не нещо земно.

„Вярвам, че има нещо в езерото, което никой не можа да каже какво е - дали е голяма змиорка или есетра, или някаква голяма риба, или пък Неси“, уточни Макензи.

Експерти, които са изследвали снимката на Макензи, я описват като „100 процента автентична“, но също така заявяват, че е възможно изображението на нея да е голяма риба като есетра.
Експертът от Лох Нес Стив Фелтъм определи снимката като "изключително вълнуваща".

"Познавам Роналд Макензи от 30 години. Той е човек, който не търси публичност и смята за фантасмагории теориите за Неси", коментира Фелтъм снимката.

Само тази година официалният регистър за наблюдение на чудовището от Лох Нес е регистрирал 8 възможни срещи с мистериозното същество, все още по-малко от рекордното число 18 регистрирани наблюдения миналата година.