Инцидентът с британския разрушител Defender "можеше да доведе до необоснована ескалация", британското военно командване държи да предотврати подобни ситуации, заяви в петък началникът на щаба на отбраната на Обединеното кралство генерал Ник Картър, съобщава The Daily Telegraph. 

Той обясни че единична грешка в играта на "котка и мишка" между Великобритания и Русия, можеше да доведе до напълно "мащабна война".

"Нещо, което ме държи буден в през нощта, е грешка в изчисленията, която идва от необоснована ескалация. Нещата, които видяхме в Черно море в сряда, са от тези неща, над които човек трябва да помисли доста добре", коментира генералът в интервю за The ​​Times.

Картър описва сблъсъка в Черно море като "класически пример за битката на разказите".

62-годишният Картър е началник на британския отбранителен щаб от 2018 г. Той многократно е изразявал опасения, че британската армия е "изостанала" от потенциалните противници, включително Русия и Китай, и изтъкна, че страната е атакувана с кибератаки от Русия и други страни ежедневно.

Миналия месец той повтори твърденията си за "руската заплаха" за Великобритания, обвинявайки Москва, че "помпа мускули в задния двор на Великобритания" на фона на твърденията за предполагаемо разполагане на "любопитни" руски подводници, обграждащи Великобритания.

В четвъртък неназовани източници на The ​​Telegraph, обясниха, че инцидентът в Черно море е планиран предварително и одобрен от премиера Борис Джонсън в понеделник.

Съобщава се, че идеята е замислена и планирана от министъра на отбраната Бен Уолъс, докато външният министър Доминик Рааб се противопоставя на фона на опасенията, че Москва може да "се опита да се възползва" от инцидента.

В петък Русия предупреди Великобритания и САЩ да не "изкушават съдба", като изпращат военни кораби в Черно море и заяви, че ще защитава границите си с всички възможни средства, включително военна сила.

В изявление, излъчено по държавната телевизия, Министерството на отбраната заяви, че е неподходящо британските и американските кораби да се приближават до Крим.

"Призоваваме Пентагона и британския флот, които изпращат своите военни кораби в Черно море, да не изкушават напразно съдбата", каза генерал-майор Игор Конашенков, говорител на министерството.

Британското посолство в Тбилиси, столицата на Грузия, написа в Twitter в петък, че HMS Defender трябва да пристигне в пристанищния град Батуми на източния бряг на Черно море.

В същото време, Руското министерство на отбраната заяви, че започва мащабни ВМС и ВВС учения в Източното Средиземноморие, където Москва има база на сирийското крайбрежие.