В петък руските военни започнаха мащабни маневри в Средиземно море с бойни самолети, способни да носят хиперзвукови ракети, демонстрация на сила на фона на нарастване на напрежението след инцидент с британския разрушител в Черно море, съобщава "Труд", позовавайки се на АП.

Руските учения в Източното Средиземноморие са в момент, когато британската ударна група със самолетоносач е в района. По-рано тази седмица британски и американски F-35 от HMS Queen Queen Elizabeth изпълниха бойни полети срещу групировката "Ислямска държава".
  Русия води военна кампания в Сирия от септември 2015 г., което позволява на правителството на сирийския президент Башар Асад да си върне контрола над по-голямата част от страната след опустошителната гражданска война.

Руското министерство на отбраната заяви, че изтребители МиГ-31, способни да носят хиперзвукови ракети "Кинжал", са пристигнали в руската авиобаза в Сирия и изпълняват мисии, практикуващи удари по цели в Средиземно море.
 


Авиобазата "Хмеймим", в крайбрежната провинция Латакия, служи като основен център за операциите на Москва в страната. Това е първият път, когато военните самолети, способни да носят "Кинжал", са разположени извън руските граници.

Военните твърдят, че "Кинжал" лети с 10 пъти по-голяма скорост от звука и има обхват до 2000 километра.Министерството на отбраната заяви, че в маневрите в Източното Средиземноморие участват и няколко бойни кораба, две подводници и бомбардировачи Ту-22М3 с голям обсег способни да носят и ядрени ракети, заедно с други бойни самолети.

Свръхзвуковите, с ядрен потенциал Ту-22М3 са разположени за първи път в Сирия миналия месец в демонстрация на засилена руска база за действие в Средиземно море.Руските военни модернизираха пистата в Хмеймим, за тежки бомбардировачи и построиха втора за разширяване на операциите там.
Русия също разшири и модифицира военноморска база в сирийското пристанище Тартус.Руските военни увеличиха броя и обхвата на своите учения на фона на ожесточено напрежение в отношенията със Запада, които са на най-ниско ниво след Студената война след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.Като част от усилията на президента Владимир Путин за подобряване на руската армия, руските ВМС през последните години възродиха практиката от съветските епоха на непрекъсната ротация на военни кораби в Средиземно море.

В реч пред репортери в неделя на борда на HMS Queen Elizabeth, комодор Стив Мурхаус каза, че Източното Средиземноморие е станало по-"пренаселено и оспорвано" с по-тежкото руско военно присъствие в Сирия, което води до редовни срещи с руски кораби и военни самолети.

Той отбеляза, че руски военен кораб е бил на 10 километра от британския самолетоносач.В инцидента в Черно море в сряда Великобритания настоя, че техният разрушител е направил рутинно преминаване през международно признат маршрут и е останал в украински води край Крим.

Великобритания, както и по-голямата част от света, признава Крим като част от Украйна въпреки анексирането на полуострова от Русия.

Русия обяви хода като провокация и предупреди, че следващия път може да стреля и да удари "натрапника" - военен кораб, ако някой отново се опитат да провери решителността на руските военни.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков се подигра на британските отричания, че руските военни са изстреляли предупредителни изстрели към Defender и призова Великобритания и нейните съюзници да не "изкушават съдбата".

Той добави, че Defender е "просто една сочна цел за ракетните системи на Черноморския флот".