Британското разузнаване анализира загубите на руската армия през двете години на пълномащабна война в Украйна. 

Разузнаването, в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter), посочва, че Русия е загубила приблизително същия брой военна техника и жива сила, колкото е разположила в началото на войната, пише "Фокус", позовавайки се на Европейская правда.

"За двете години на конфликта руските загуби съответстват, а в много случаи и надхвърлят тези на първоначалния брой на руските войски", се отбелязва в доклада.

Според анализаторите потвърдените загуби на Русия включват повече от 2700 танка и 5000 БМП и бронетранспортьори, като вероятно около 350 000 руски военнослужещи са убити или ранени.

В прегледа си британското министерство на отбраната съобщава, че за широкомащабното нахлуване в Украйна Русия първоначално е разположила приблизително 130 батальонни тактически групи, които вероятно включват около 1300 танка, повече от 5000 бойни машини на пехотата (БМП) и бронетранспортьори (БТР) и най-малко 100 000 служители.

Разузнаването отбелязва, че мобилизацията и набирането на военнослужещи, както и производството и ремонтът на оборудване са позволили на Русия да компенсира загубите.

"Руските сили в Украйна вече са по-многобройни, отколкото в началото на (пълномащабната) война. Те са в състояние да продължат атаките по фронтовата линия и да прилагат стратегия за изтощение на украинските сили", се посочва в доклада.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук