Президентът на Русия Владимир Путин продължава да разчита на бившите бойци от групата "Вагнер", за да прокарва интересите и влиянието на Русия в глобалния Юг. Това посочва британското Министерство на отбраната в нова актуализирана разузнавателна информация, публикувана в "Екс".

Военното ведомство отбелязва, че на 29 септември 2023 г. руските власти са публикували кадри, на които се вижда как президентът Путин се среща с бившия високопоставен представител на "Вагнер" Андрей Трошев и му възлага да наблюдава и създава нови "доброволчески бойни части".

Според британски анализатори много ветерани от "Вагнер" вероятно смятат Трошев за предател.

Приблизително по време на бунта на "Вагнер" през юни 2023 г. Трошев получава позиция в официалните сили за сигурност, посочва министерството.

"Трошев вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подпишат договори, допринасяйки за бунта", според британските експерти.

На срещата с Путин е присъствал и руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който неотдавна обиколи африканските държави. Според британското разузнаване това показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и планира бъдещето на "Вагнер".

Москва "е готова да се възползва от опита на ветераните, които демонстрират своята лоялност към държавата, и да продължи участието си в глобалния Юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл", смятат британските експерти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук