Британското министерство на отбраната публикува сателитни снимки и твърди, че Русия премесва изтребители МиГ-31 и балистични ракети в Беларус като "послание към Запада".

Според британското разузнаване става дума за свръхзвуковите ракети АС-24 ("Кинжал") с обсег 2000 км, които не могат да бъдат прехванати от украинската противовъздушна отбрана, съобщава БНР.

Водоснабдяването и електрозахранването в украинската столица Киев е възстановено, обяви кметът Виталий Кличко.

В Киев е възстановено водоснабдяването и електроподаването

Руската администрация в окупираната украинска Херсонска област обяви, че разширява зоната за евакуация край река Днепър. Причината е очаквана контраофанзива на украинската армия при язовира Каховка, което Киев многократно отрече.

Проруската администрация в Херсонска област на Украйна разширява зоната на евакуация

Тази сутрин три кораба със зърно напускат украинските пристанища, съобщи координационният център в Истанбул, след като руският президент Владимир Путин уточни, че Русия не прекратява, а преустановява участието си в зърнената сделка.

Русия била "преустановила", а не прекратила участието си в зърнената сделка с Украйна

Електропреносната мрежа в Киев е силно засегната и затова вероятно отново ще има прекъсвания на тока, предупреди кметът на столицата Виталий Кличко. В резултат на руските ракетни удари близо 40 процента от столицата бяха без вода, а 250 хиляди домакинства - без ток.

Военни анализатори в Украйна смятат, че масираният ракетен обстрел вчера е бил в отговор на атаките с дронове над руския Черноморски флот в кримското пристанище на Севастопол.

Макар и уклончиво, руският президент Владимир Путин потвърди това и допълни, че "това не е всичко, което можем да направим".

Това накара говорителят на украинското външно министерство да поиска Русия да бъде изключена от Групата на 20-те големи икономики и поканата на Путин за срещата на върха на Г-20 в Бали следващия месец да бъде оттеглена.

В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че всяка следваща руска атака срещу цивилни цели в страната само прави международния консенсус за отговорността на Русия по-лесен и по-близо.

"Ще има отговор на бойното поле. Отговор ще има и в международните отношения. Пълната международна изолация на терористичната държава е само въпрос на време. Ще има отговор в областта на наказателната отговорност", заяви Зеленски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук