Сателитни снимки показват, че на територията на летището в Зябровка се е увеличил броят на военните камиони, а територията на военния лагер се е разширила.

Журналистите анализираха сателитни снимки от летище Зябровка близо до беларуския Гомел и стигнаха до извода, че през последния месец там са настъпили активни промени. Там пристигат руски войски и нова техника.

Буквално за месец там, на границата с Украйна, се появиха няколко пясъчни насипа, а строителните работи продължават. УНИАН съолщава за промените на летище Зябровка, използвайки сателитни снимки.

Так выглядел военный аэродром в Зябровке 24 августа 2022 года / фото svaboda.org

А так он выглядит через месяц, 16 октября 2022 года / фото svaboda.org

фото svaboda.org

Изданието, позовавайки се на разкази на очевидци, съобщава, че наскоро на беларуското летище са пристигнали още повече руска техника и военен персонал.

„Руската военна техника и жива сила пристигнаха в Зябровка (област Гомел) преди седмица и половина. Руснаците останаха там от пролетта, но в ограничен брой. Достъпът до Зябровка все още е затворен. Руските войски все още стоят, но сега има повече техника и хора“, каза източник на "Свобода" от района на Гомел.

Виждаме, че в северната част на летището се изграждат пясъчни насипи. Освен това пясъкът не се докарва отвън, а директно от кариерите на летището.

Подобни структури под формата на могили могат да се видят например във военното поделение на 1146 зенитно-ракетен полк, който изпълнява задачите по защита на атомната електроцентрала в Островец. Там, на насипи, са монтирани радарни станции, които се използват за идентифициране на цели и насочване на ракети.

Сателитните снимки показват, че на територията на летището в Зябровка се е увеличил броят на военните камиони, разширила се е територията на военния лагер, забелязва се наличието на зенитно-ракетни системи С-300 и С-400. На снимката, направена на 16 октомври, се вижда и склад за гориво.

В нощта на 11 август "Беларуски гаюн" съобщи, че в Беларус са се чували звуци от експлозии и са били забелязани "светкавици" на летището Зябровка в района на Гомел.

Твърди се, че във военното съоръжение има поне 8 "огнища".

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че са проведени учения с бойни стрелби от ПВО и ВВС, но не е известно дали те са свързани с огнища в района на Жабровка.

Руският президент Владимир Путин е в агония и затова взема "трудни решения" за Херсон. На фона на "евакуацията" от града наблизо са забелязани РСЗО.

Какво са намислили руснаците разказа в ефира на FreeDom съветникът на ръководителя на Херсонската ОВА Сергей Хлан.

Что происходит под Херсоном? / фото Суспильне

Той отбеляза, че окупаторите призовават хората да се включат в така наречената евакуация, сред съгласните има много сътрудници, защото бягат от страх, че ще бъдат разобличени като участници в псевдореферендума.

"Наричам го депортиране, защото ако погледнете списъка с неща, които нашествениците препоръчват да вземете със себе си, това е еднопосочен билет. Нашествениците вече обявиха, че ще отведат хора в Краснодарския край, уж ще им бъдат дадени жилищни сертификати“, казва Клан.

Той предупреди, че руснаците могат да организират кървава провокация - да обстрелват жилищни райони, за да оправдаят тази евакуация.

"Сега очевидци казват, че окупаторите са изкарали много "Градове" зад Олешки. Те са съсредоточени там близо до магистралата, близо до гората", каза съветникът на началника на Херсонския окръжен военен окръг.

Той нарече "агония" и въвеждането от Путин на военно положение в окупираните територии на Украйна.

В края на август украинските войски предприеха широкомащабно контранастъпление. В Херсонска област продължава освобождаването на територии от руските нашественици. Към 9 октомври повече от 1170 квадратни километра земя са освободени от нашествениците в посока Херсон.

Съветникът на председателя на Херсонската ОВА Сергий Хлан каза, че окупаторите са в паника в посока Херсон. Те вече бягат от Берислав и изнасят ранените си оттам. Той добави, че скоро Руската федерация очаква нов котел, тъй като напредването на въоръжените сили на Украйна е неизбежно.

Анализатори на Financial Times прогнозираха, че тази седмица въоръжените сили на Украйна могат да освободят Херсон.

Целта на новото настъпление от територията на Беларус може да бъде прекъсване на доставките на западна техника за Въоръжените сили на Украйна, съобщиха от Генералния щаб.

Нараства заплахата от второ настъпление срещу Украйна от територията на Беларус, като посоката на настъплението може да бъде променена на запад от украинско-беларуската граница, за да се блокират доставките на западна техника и въоръжение за въоръжените сили на Украйна. Това съобщи на брифинг в четвъртък, 20 октомври, заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Алексей Громов.

Военные РФ и Беларуси, войска беларуси, белорусские войска, наступление с беларуси

„Заплахата от подновяване на настъплението на северния фронт от руските въоръжени сили нараства, този път посоката на настъплението може да бъде променена на запад от беларуско-украинската граница, за да се намалят доставките на оръжия и военна техника за Украйна от партньорските страни“, каза говорителят на Генералния щаб.

Освен това Громов каза, че в Беларус продължава разполагането на авиационни и други части на руските войски. Освен това в републиката се извършва скрита мобилизация, а ръководството на страната продължава да предоставя територията си на държавата-агресор за изстрелване на ракети и безпилотни самолети на територията на Украйна. По-специално Громов отбеляза, че на територията на Беларус са разположени самолети МиГ-31, които могат да бъдат оборудвани с ракети тип „Кинжал“.

Ситуацията на украинско-беларуската граница се следи постоянно от Генералния щаб, предприемат се мерки за защита на районите в северното направление, добави говорителят.

Вчера военни самолети МиГ-31 бяха вдигнати от летищата в Мачулищи и Барановичи. От своя страна министерството на отбраната на Беларус обясни маневрите на руската авиогрупа с планирани гранични патрули.

Евгений Силкин, помощник-командващ на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна по стратегическите комуникации, наскоро призна, че през пролетта може да има нова атака от Беларус.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук