Броколи, както и други зеленчуци от семейство кръстоцветни, може да намалят риска от заболяване от рак при пушачите, предаде Ройтерс.
До този извод са стигнали учени от Института за изследване на рака Розуел парк в Бъфало, Ню Йорк. Най-голям е ефектът при най-запалените пушачи – тези, които пушат повече от 20 цигари на ден. В изследването са взели участие 948 раково болни и 1734 души, за които се е смятало, че са болни. Тези от тях, които редовно са употребявали броколи в храната си рискът от заболяване е бил с 20-55% по-нисък от тези, които рядко или въобще не ядат такива зеленчуци. На тези, които никога не са пушили, тяхната употреба е оказала минимално влияние, заяви един от учените. Отдавна е известно, че броколи, цветното и брюкселското зеле може да намалят риска от заболяване от рак заради изотиоцианатите. Но сега за пръв път е доказано, че това вещество действа на пушачите. /БЛИЦ