Карла Бруни каза, че е щастлива, че вече не е италианска гражданка. Тя заяви това по повод фразата на италианския премиер Силвио Берлускони за Барак Обама, че е „със загар“.
Съпругата на френския президент Никола Саркози, която получи френско гражданство през февруари тази година, каза, че „се чувства странно, когато чуе как Силвио Берлускони третира леко нещата и се шегува с факта, че Обама е със загар. Може и да влага хумор....Но често се чувствам много щастлива, че станах французойка“, допълни бившата манекенка в интервю за френския Le Journal di Dimanche.
Бившият италиански президент Франческо Косига, който е пожизнен сенатор, също не й остана длъжен.
„И ние, италианците, сме много доволни, че Карла Бруни вече не е италианка, даже напротив, щастливи сме. Кой знае дали един ден Карла Бруни няма да бъде принудена заради бурния си живот да поиска отново италианско гражданство“, коментира Косига.
„Госпожа Бруни е свободна да казва и мисли каквото си иска. Госпожа Карла Саркози обаче би направила добре, ако се вдъхновява от повече предпазливост. Казва, че е щастлива, че не е повече италианка, но имахме възможност да оценим колко е щастлива и да говори с италиански терористи“, коментира заместник-председателят на парламентарната група на Народът на свободата Освалдо Наполи.
Неотдавна Карла Бруни се изправи в защита на оставането във Франция на италианката Марина Петрела, осъдена за тероризъм на Апенините и получила убежище във Франция. Заедно със сестра си - актрисата Валерия Бруни Тедески, Карла взе присърце екстрадирането в Италия на Петрела. Президентът Саркози отказа да екстрадира Петрела в Италия, което предизвика гнева на жертвите на тероризма на „Червените бригади“ на Апенините.
„Изглежда, че принадлежим на две различни Европи. За тях терористите са като романтични герои, а не убийците, които бяха“, коментира пред италианските медии Сабина Роса, дъщеря на италиански синдикалист, убит от „Червените бригади“.
„Левицата в този случай не каза дори една дума - не в защита на италианския премиер, а заради обидата, нанесена на италианците. Вчера - със Сталин, днес - с Карла Бруни. Очакваме с нетърпение, но мисля, че напразно, деня, в който левицата ще застане на страната на Италия“, каза депутатът Освалдо Наполи. /ProntoSofia