Затворите и центровете за задържане в Беларус държат стотици хора, описани като политически затворници, независимо дали са политически опоненти, независими журналисти или протестиращи. Около 7000 беларуси бяха арестувани и хвърлени в претъпкани затвори за броени дни, когато през август 2020 г. излязоха на улицата, за да обявят президентските избори за фалшифицирани.

Докладите предполагат, че побоите и изтезанията са многобройни.

Арестите продължават и присъдите също. Това е ситуацията, пред която е изправен заловеният блогър Роман Протасевич и неговата приятелка София. Преди да бъде задържан, Протасевич заявява пред пътниците в самолета, че се страхува от смъртното наказание, което Беларус все още прилага, тъй като е видял името си в списъка с терористи.

Едно шокиращо официално видео, уж на политически активист, починал миналата седмица, показва мъж, който се срутва в безсъзнание в килията си. Най-големият независим новинарски сайт в Беларус Tut.by е подложен на набези и топ редакторите му са вкарани в затвора.

"Няма съмнение, че е бил измъчван"

Много от хилядите арестувани в столицата Минск през август миналата година се озоваха в прословутия полицейски център за задържане на улица Окрестина.

Тук е отведена и студентката София Сапега, според нейната майка. Тя и Роман Протасевич бяха арестувани, след като полетът им на Ryanair беше принуден да се отклони към летището в Минск. Твърди се, че той е в друг затвор в Минск, определен като превантивен затвор номер едно.

И двамата са направили видеопризнания, за които се предполага, че са направени по принуда. В краткото видео, в което Протасевич признава престъпленията си, се виждаше, че той има тъмни следи по челото, а майка му предположи, че носът му е счупен.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановксая заяви: "Явно е бит и е под натиск; няма съмнение, че е бил измъчван. Той е взет за заложник."

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред парламента, че недоброжелателите в страната и в чужбина са "преминали много червени линии и са преминали границите на здравия разум и човешкия морал".

Подписани признания

20-годишната Алина описа престоя си в Окрестина миналия август, след като бе арестувана от беларуските специални части. "На входа стоеше мъж, който извика:„"По-бързо, кучки!". Казах: "Защо ни говориш така?" Той ме хвана за врата и ме ритна до стената", разказва тя пред BBC.

Заплашена с насилие, тя подписва декларация, без да знае какво има в нея. "Качете се и го подпишете или ще ви изнасиля и ще ви прибера за още 20 дни", казал й полицай.

Друг задържан, Сергей, описва, че е бил принуден да пълзи, докато е бил бит многократно. Amnesty International заяви, че някои бивши задържани са описали центровете за задържане, като "камери за мъчения".

"Бяхме принудени да стоим на двора цяла нощ. Чувахме как бият жени", спомня си друг мъж, който показва на BBC синините си. Журналистът Никита Телиженко написа разказ за хора, лежащи на пода, струпани един върху друг.

По това време правителството на Александър Лукашенко постоянно отрича разпространените обвинения за насилие.

Присъдата продължава

Арестите продължават и според правозащитната група "Вясна" има 421 политически затворници - от блогъри до бизнесмени, мирни протестиращи и кандидати за президент.

Сред кандидатите в затвора от миналата година са Виктор Бабарико и Сергей Тихановски, чиято съпруга Светлана пое кандидатурата и по-късно обяви победа в вота. Най-близката помощничка на Бабарико, Мария Колесникова, стана лидер на протеста и беше задържана през септември. Тя е изправена пред обвинения, включително "заговор за завземане на властта чрез противоконституционни средства".

Все още се осъждат политически дисиденти. Старшият опозиционен активист Павел Северинец получи тази седмица затвор за участие в "масови вълнения", докато шестима други получиха затвор от четири до седем години.

Под нападките са и журналисти. През февруари Катерина Андреева и Дария Чулцова от полската телевизия "Белсат" бяха затворени за заснемане на неразрешен протест. Този месец най-големият независим уебсайт в Беларус Tut.by беше нападнат и много от неговите журналисти бяха арестувани. Дванадесет все още са в затвора.

Условията в затвора

Свидетелствата за побоища и изтезания от освободени протестиращи подчертаха риска от злоупотреба в затворите в Беларус.

Смъртта на Витолд Ашурок в наказателна колония в източния град Шклоу миналата седмица на възраст 50 години повдигна допълнителни въпроси, според правозащитни групи.

На видеоклип, публикуван от властите в Беларус, се вижда как мъж, за когото се казва, че е Ашурок, залита около килията си и удря главата си в мивка и рухва. Монтираните кадри показват как му се инжектира нещо, преди отново да припадне.

Беларуските власти заявиха, че той е починал внезапно след сърдечен арест, въпреки че вдовицата му е категорична, че сърцето му е било здраво, когато е бил хвърлен в затвора.

Не е нужно да сте високопоставен дисидент, за да бъдете преследвани в настоящия политически климат в Беларус.

Тъй като уличните протести стават все по-рискови, символичните жестове взеха връх, въпреки че дори те могат да бъдат под атаката на властите.

Един човек беше арестуван в Минск, за да твърди, че подкрепя протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си - цветовете на опозиционното знаме. Жена, обула червено-бели чорапи, е глобена с 2320 белоруски рубли съгласно законите за неразрешен протест.